Investigadors de l'Institut Yamashiro, amb el Comissionat per al Parc, Dr. Gaspar Coll; el Cap del Departament d'Escultura, Dr. Josep Cerdà; i Jordi Casadevall, membre del Taller d'Escultura Sonora Baschet.
El passat mes d'octubre un equip d'investigadors japonesos provinents
del Yamashiro Institute of Science and Culture van arribar al Parc de
les Humanitats per estudiar les obres de l'exposició Escultura Sonora
Baschet. L'equip va estar encapçalat pel propi Dr. Tsutomu Oohashi, que
utilitza el pseudònim de Shoji Yamashiro per firmar les seves peces
musicals. La seva obra més coneguda és la banda sonora per la pel·lícula
d'animació japonesa AKIRA (Katsuhiro Otomo, 1988).
En la seva vessant de científic, destaca per haver descobert l'Efecte Hipersònic. Aquest efecte descriu un increment substancial en l'activació de les àrees del cervell que processen la bellesa i el plaer estètic, així com del sistema de recompensa, quan s'escolta música amb una presència significativa de freqüències sonores per sobre dels 40KHz. Aquestes freqüències no es capten a través de l'oïda (que només arriba fins als 20KHz) sinó a través de receptors situats a la pell.
Segons el Dr. Oohashi, l'ésser humà es descompensa en absència de sons naturals d'aquestes característiques, presents en les selves tropicals, lloc d'orígen de l'espècie humana. Aquests sons, ajuden a regular els nivells d'estrés així com a estimular les defenses naturals del cos. Aquests altes freqüències estan presents en determinats instruments musicals, com ara el gamelan.
El grup de recerca Taller d'Escultura Sonora Baschet de la Facultat de Belles Arts es va posar en contacte amb el Yamashiro Institute amb l'intenció de verificar si els instruments Baschet són capaços de produir Efecte Hipersònic. Durant la recerca es va veure que determinades escultures sonores produeixen sons que poden ser reconeguts com a Efecte Hipersònic. Els resultats es publicaran un cop s'hagin processat i analitzat totes les gravacions realitzades durant els dies que va durar l'estudi.
Per saber-ne més, podeu consultar l'article online sobre l'Efecte Hipersònic, publicat al Journal Of Neurophisiology, de l'American Physiological Society.